Javapolis 2007 Algemene Indruk

Na 2 jaar afwezigheid was het goed om nog eens terug te komen op Javapolis.
In feite kan je je afvragen wat een Javaliefhebber daar gaat doen. De overgrote meerderheid is er beroepsmatig
terwijl ik enkel tijdens mijn vrije uren bezig ben met Java.

Terechte opmerking, en dat is ook de reden dat ik niet de volledige week ga. Javapolis begint eerst met 2 dagen "university" maar dat is me te hoog gegrepen. Deze sessies duren meer dan 2 uur en als je na 30 minuten al niet meer kan volgen, ben je kostbare tijd aan het verliezen. Dat is heel anders tijdens de 3 dagen die daarop volgen en die als titel "Conference" meekrijgen. Die sessies duren zo'n 50 minuten. Net voldoende om een algemeen beeld te krijgen van waar men mee bezig is in de Javawereld en je loopt niet het risico dat je kostbare tijd verliest omdat de sessies te algemeen zijn om enkel en uitsluitend voor de beroeps te dienen. Ik heb er geregeld mijn voordeel kunnen uithalen.

opmerkelijke figuren

Ieder jaar blijft me wel iets bij. Zo was ik enorm begeesterd door de keynotes van Rick Ross 3 jaar geleden. Guy Romain is één van mijn helden toen ik zag wat die allemaal met Swingklassen presteert. Greg Bolella heeft een zware indruk op me nagelaten met de zogenaamde viagra-demo. Neen, geen erotisch hoogstandje maar wel het bewijs dat Java in realtime in staat is om een lineaal omhoog te krijgen en ook in volle erectiele toestand te houden tijdens het nemen van een backup.
Dit jaar houd ik het bij James Gosling, vader van Java en degene die ervoor gezorgd heeft dat we daar met zijn allen zaten. Hoe dat in zijn werk ging, is onder andere te lezen in het boek "Hello world(s)". Heel leuk om lezen, zeker als je ziet dat het even goed had kunnen mislopen op die allereerste conferentie waar Java en Duke werden voorgesteld.

openbaar vervoer

Nieuw in 2007 was tram 6 die voor de deuren van metropolis stopte. Gezien ik dit jaar met de trein uit Overpelt kwam, en dus niet meer met de wagen uit Ranst, kwam me dat zeer goed uit. Bijzonder handig : in het centraal station ging ik de metro in en na een rit van 20 minuten was ik ter plekke. Op javapolis.com werd deze tram ook duidelijk aangekondigd, want ik heb heel wat Javapolissers gezien op de tram. Da's het voordeel van de rugzak die ieder jaar wordt gegeven; zo herken je mekaar onderweg.

vrouwen

Ik weet niet of het zo is, dan wel dat ik er meer oog voor had. Maar het was opvallend dat er meer vrouwen waren op Javapolis, dit jaar. Op zich een goede zaak, natuurlijk, want er zijn al voldoende vacatures die openblijven. Maar de mannen waren wel nog altijd in de overgrote meerderheid, wat wel eens lastig was als je aan de toiletten moest aanschuiven.

voertaal Engels … of toch niet ?

Met zoveel verschillende nationaliteiten is de voertaal natuurlijk Engels. Of toch niet ? Want je hebt natuurlijk ook bij de sprekers diverse nationaliteiten. En de Fransen hebben zo hun manier om het Engels uit te spreken. Op een gegeven ogenblik wist ik absoluut niet waar de spreker het over had. Wat was in godsnaam "ze inteurnet brodeur ?". Broderie is een handwerkje, dacht ik zo, maar gaan we nu kantklossen ? Tot ik begreep dat deze brodeur de internet browser was. Wat later is er sprake van "ze force field". Zijn we nu bij Star wars aanbeland ? May the force be with you ! Neen, het gaat eenvoudig om het vierde veld of "the fourth field".

Een Duitsers is dan beter verstaanbaar, maar hij sleurt wel zijn typische accent mee.
En eerlijk is eerlijk : Nederlandstaligen maken ook hun typische fouten. De "G" achteraan een woord wordt automatisch een "ch" klank. Voeg er nog een Antwerps accent aan toch en je hoort "buuch fixing" in plaats van "¨bug fixing", wat dan moet klinken als böG (met de G van het Franse garage). En een term als "big bang", wat in het Engels moet klinken als biG beng, wordt dan een "biech bang". En dan denk ik altijd weer :"het varken heeft schrik."

Maar ook de Engelstaligen hebben hun typische uitspraken, en dan hoor de je de Franse voornaam Didier klinken als "Didjeej". Kortom, je hebt maar één voertaal, maar ze klinkt wel heel anders afhankelijk van wie ze uitspreekt.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License