JP07 - Javafx

Spreker James Weaver

Hier ben ik zo'n 10 minuten te laat gekomen. Ik was de tijd uit het oog verloren toen ik in de expositieruimte door de boeken aan het bladeren was. Boeken zijn en blijven altijd een zwak van me.

En dus heb ik gemist wat het verhaal achter JavaFX was. Met wat ik daarna op het internet heb teruggevonden, leek het me dat JavaFX een nieuwe programmeertaal was, die zeer nauw verwant was met Java, maar die gericht is op web designers in plaats van op de doorsnee ontwikkelaar. En toegegeven : ontwerpen en ontwikkelen zijn 2 verschillende werelden. Dat merk ik ook aan mezelf : ik kan enorm in bewondering staan voor bepaalde websteks, maar ik slaag er niet in om even mooie webpagina's te maken. Je moet er al een halve artiest voor zijn, en dat zit me duidelijk niet in het bloed.

Je kan meer vinden op de webstek van James Weaver, http://learnjavafx.typepad.com/.
En wie zich haast, ziet nog net Duke in een kerstmanpakje. Ook de slides van Javapolis vind je hier terug.
Daar lees ik dat mijn indruk klopt : JavaFX is gericht op personen die zich vooral met de opmaak van webapplicaties bezighouden. Momenteel is men nog bezig met de syntax van JavaFX en het bouwen van een compiler Javafxc. En de syntax wijzigt dus nog geregeld. Interessant om weten want als je geen pionier wil zijn, kan je best nog even afwachten. Maar er is zeker al voldoende documentatie te vinden over JavaFX en Jim Weaver heeft al een boek uit bij Apress.

Eén van de verschillen met Java is dat er geen setters maar triggers zijn. En een instructie "foreach" zit er ook aan te komen, maar daar moeten we nog even geduld voor hebben : die is voorzien voor milestone 4 en we zitten nu nog maar aan M1.
JavaFX kan gebruik maken van diverse javabibliotheken, waaronder Swing. En dus valt ook de naam van Romain Guy, een Fransman die zeer sterk bij Swing betrokken is en die 2 jaar geleden al een bijzonder indruk op me maakte met zijn demo's van Swing GUI's. Als ik dan bedenk dat ze bij mij op het werk Java nog altijd omschrijven als een taal met een arme user interface ?

Eén van de websteks die Jim Weaver vermeldde, is http://www.freebase.com/signin/. Daar wordt JavaFX gebruikt, en de webstek is dan ook nog maar in alpha release.

En Java zet nog meer stappen in het uitbouwen van een rijke user interface. Nimbus wordt beschouwd als de volgende stap in de Swingwereld. Meer informatie vind je terug op https://nimbus.dev.java.net/

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License