Keynotes Woensdag 12 December 2007

Stephan Janssen

Vandaag is de eerste dag van de zogenaamde "conference days" die van woensdag tot en met vrijdag lopen. EN gewoontegetrouw neemt Stephan Janssen, stichter van BeJUG en Javapolis, het woord. Dit jaar zijn er 3.200 inschrijvingen, er zijn meer dan 100 sprekers die een publiek verwachten uit meer dan 40 landen, waaronder Brazilië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. De twee Zuid-Koreanen hebben Stephan nog op de valreep kunnen overhalen hen toch nog toe te laten. Er zijn meer dan 40 partners die ervoor zorgen dat Javapolis zo goedkoop is (toch in vergelijking met JavaOne), meer dan 30 Java User Groups ondersteunen dit gebeuren en er zijn meer dan 400 studenten die gratis zijn toegelaten.

Parleys is niet alleen een webstek, maar deze week ook een dagelijks krantje. En zo komt het dat ik weet dat men op KAVA ondertussen met Java begonnen is. Dan besef je pas hoe klein de wereld is.
Parleys moet je de komende maanden in de gaten houden. Hier gaat met de regelmaat van een klok videobestanden gepubliceerd worden van dxe sessies van Javapolis. Andere interessante websteks vind je terug op interessante websteks.

Stephan bedankt het stuurcomité voor de inspanningen van de laatste maanden. En daar zitten oude bekenden bij : Jo Wyns, Guy Crets, Stijn van den Ende (van ACA IT-Solutions, het bedrijf van Ronny Ruyters) en Guy Romain.

Ook een leuke : je kan je vakantiefoto's opsturen als je er met een T-shirt of rugzak van Javapolis opstaat. Een overzicht vind je terug op http://www.javapolis.com/confluence/display/JP06/JavaPolis+Holiday+shots.

In 2008 blijft Javapolis al zeker in Antwerpen, maar of het nog december wordt. Stephans vrouw is er niet zo gelukkig mee, en dus zou er een poll op Javapolis.com gezet worden om te zien welke alternatieven er zijn. Ik wil gerust op mijn verjaardag (20 november) naar Javapolis trekken, geen probleem.

Unconference - Bruce Eckel

Bruce Eckel is de man die beroemd is door zijn boek "Thinking in Java". Hij biedt het zelfs gratis aan in pdf-formaat; google maar eens op thinking in java + pdf. Zijn elektronische boeken in HTML-formaat vind je terug op http://www.mindviewinc.com/.

Zijn thema was "unconference", en je vindt er meer over terug op onder andere http://unconference.net/

Het idee is eenvoudig : je breekt uit het keurslijf van de conferentie. De meeste mensen komen trouwens naar een conferentie onder andere voor de gesprekken achteraf of in de wandelgangen. En dus gaat men het sociale van web 2.0, of noem het de open source in de conferentie steken. Je zet ergens een bord met tijdschema's en lokalen en je plakt er post-it's op met een onderwerp. Iemand anders kan hetzelfde doen en je groeit tegen dat het uur nadert naar een consensus over onderwerp, tijdstip en lokaal. EN dan ga je aan de slag met de groep die zich aanbiedt. Het leukste was wel de "law of 2 feet" : ben je verveeld, wandel dan rustig weg. Je hoeft je niet verplicht te voelen om te blijven zitten.

Java - a tour of the landscape - James Gosling

Toch wel het hoogtepunt van deze dag, als het al niet dat van Javapolis 2007 was. James Gosling, de vader van Java (tot ongenoegen van zijn dochter die nu aan de universiteit studeert) komt ons een overzicht geven van hoe het met Java staat.
Er zijn 6 miljoen professionele Java-ontwikkelaars, er worden 12 miljoen JRE's of Java Runtime Environments per week gedownload. Er zijn 5 biljoen apparaten die Java enabled zijn.

JVM als integratiehub

Java is meer dan een programmeertaal. Het netwerk heeft inderdaad alles veranderd (denk aan de slogan van Sun "the network IS the computer). Bij Java hoort de slogan "write once, run anywhere". Je hebt nu ook "learn once, work anywhere". Java is een linguistisch raamwerk waarin grote projecten tot stand komen. En hierbij wordt de Braziliaanse gezondheidszorg nog maar eens vermeld. Daar was ik 2 jaar geleden ook al van onder de indruk toen Fabiane Nardon, projectleidster, haar project kwam voorstellen. Verder worden ook reuzetelescopen bestuurd door Java en ebay zou niet geworden zijn wat het was zonder Java.

De Java Virtual Machine dient als integratiehub. De JVM integreert in één omgeving meerdere talen en meerdere apparaten. Daar waar tot voor kort Java de enige taal beschikbaar was in de JVM, kan je nu werken met C, C++, Ruby of JRuby, Javascript, PHP. Java is ook op meer en meer apparaten beschikbaar, tot kleine computers toe. Men spreekt dan van "pervasive computing". Meer informatie hierover vind je op http://www.sentilla.com/index.html.

De focus binnen Java ligt op de introductie van JEE 5.0, annotations, generics. En Sun heeft ondertussen Netbeans 6.0 gelanceerd. Netbeans vind je nog terug op het internet op http://www.netbeans.tv en http://www.netbeans.org/.

mythe van de traagheid

Het wordt vaak door tegenstanders aangehaald : "Java is geïnterpreteerd en dus traag". Maar dit klopt al geruime tijd niet meer. Java heeft bij iedere nieuwe versie aan snelheid gewonnen. De garbage collector (GC) is nu sneller en Java wordt ook gebruikt om 's werelds snelste robot te besturen. Uit benchmarking blijkt trouwens dat Java meestal sneller of minstens even snel is als C of C++. En Java is sneller dan C#.

open source

Java is ondertussen open source. Sommigen hebben zich daar zorgen over gemaakt, maar de JCP of Java Community Program stuurt de toekomst van Java nog altijd. Het verhindert alvast niet dat er binnekort weer een nieuwe taal in de JVM is, met name JavaFX. Meer informatie vind je op de websteks http://openjdk.java.net en https://openjfx.dev.java.net/.

Naast JavaFX heb je nog een andere nieuwigheid : Nimbus, de opvolger van Swing. Een blog waar je meer te weten komt, is die van Chris Oliver (http://blogs.sun.com/chrisoliver/).

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License