Web 2 0

spreker Thomas Schaeck

Ik twijfel niet aan de kwaliteiten van deze spreker, maar als spreker zelf had hij nog het een en ander te leren. Hij was duidelijk niet gewend om voor grote publieken te spreken, dronk alle vijf voet van zijn glas water (mijn complimenten voor zijn blaas !) en de euh's vlogen in het rond. Rond 15u25, dus zo'n 25 minuten na het begin begonnen de eerste toehoorders al de zaal te verlaten. Nu moet ik eerlijk zeggen dat er zo nog sprekers waren, maar die waren gelukkig in de minderheid.

Web 2.0 verwijst niet zozeer naar technische mogelijkheden, dan wel naar de manier waarop het internet wordt opgebouwd. Het grote voorbeeld is natuurlijk wikipedia waar iedereen die wil, webpagina's kan toevoegen of wijzigen. Youtube biedt de gebruikers de mogelijkheid om video's op de server te laden en via tagging kunnen de gebruikers zelf de video's indelen in categorieën. Naast tagging kunnen ze mekaars werk ook prijzen via de zogenaamde rating. Een recente term is "mashups"; oorspronkelijk komt de term uit de muziek waarbij men twee nummers door elkaar mengt om een derde nummer te verkrijgen. Je zou kunnen zeggen dat "bohemian rhapsody" zo'n mashup is, want het nummer bestaat in feite uit twee nummers waar Queen niet direct raad mee wist. Op internetvlak spreken we van een mashup als een webpagina zijn informatie haalt uit diverse bronnen. Google maps komt dan al snel om de hoek kijken. Via google maps kan je op je profiel bijvoorbeeld aangeven waar je hoofdkantoor gevestigd is.

In de Lotusfamilie heb je Lotus SameTime, Lotus Notes en Lotus Quickr. De Lotusclient is Java - en Eclipsegebaseerd.
Lotus Quickr wil een antwoord bieden op openstaande problemen zoals informatie die verborgen blijft, een gebrek aan contacten, documentatie voor een onbekend publiek en informatie die niet wordt gedeeld. De hamvraag is hoe je mensen kan vinden die je nog niet kent.

Lotus Quickr gaat verder dan de huidige web-gebasseerde samenwerkings oplossing, Lotus QuickPlace. Quickr is voorzien van een aantal connectoren zodat de software gebruikt kan worden in combinatie met andere producten als de Windows verkenner, Microsoft Word, Lotus Notes, Sametime. Daarnaast zijn uitgebreide document management mogelijkheden toegevoegd. Quickr is dus een oplossing voor samenwerking en document management.

IBM heeft ook een eigen "LinkedIn", onder de naam Lotus Connections Profiles. En een ander product dat ik nog eens moet bekijken is "Many Eyes". Je vindt hierover meer informatie op de webpagina [http://services.alphaworks.ibm.com/manyeyes/home.]

Het idee achter Many Eyes is dat je je gegevens oplaadt in een soort werkboek en dat je hieruit grafieken bouwt.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License